torsdag 31 mars 2011

Att hitta lagompriset i landet brunsås


Svt:s program Landet brunsås spelar för närvarande in nya reportage till höstens program och i veckan fick filmteamet tillsammans med Lotta Lundgren möjlighet att komma ut till Ola och Åsa på Röhls gård i Sörmland. Upplägget var att det konsumeras mycket mer kött och varför är maten numera så billig?
Teamet som kom direkt från Söder i Stockholm hade ju självklart en massa frågor – allt från om kycklingarna kläcks på gården till varför det inte finns större hel kyckling i butik.


Priset var dock i fokus trots att det i Sverige är lite dyrare att föda upp kycklingar jämfört med utlandet. Anledningen till det är att vi har högre krav bland annat vad gäller smittskydd och djurskydd, bonden får dessutom betalt för hela kycklingen. Sedan förädlas kycklingen på slakteriet och säljs som styckade detaljer, halvfärdiga och färdiga produkter. Därför går det inte säga exakt hur mycket kycklingen kostar. Sedan sätter butiken ett pris och som ibland kan vara alldeles för lågt, och tyvärr används kycklingen då som lockvara och priset stämmer inte alls med priset som bonden eller slakteriet har fått.


TV-teamet hade bråttom hem till Söder men jag tog med mig Åsa för att äta lunch i Malmköpings pittoreska restaurang och konferenslokal. Kyckling eller fisk fanns att välja mellan, och självklart måste man ju fråga var kycklingen kommer från. Till min förvåning svarar man att den var från Lettland. ”Kycklingen får inte kosta mer än 29,90 kronor/kilot för att vi ska klara av att servera en lunch för 70 kronor! Däremot kan du få svenskt i á la cart menyn”!

Bygden ligger bara någon kilometer från Åsas gård – snacka om närproducerat. Surt valde jag fisken men den var inte god och matlusten var borta. Det är märkligt att i vissa sammanhang tycker man att maten är för billig och i andra att den är för dyr – var hamnar man på ett ”lagom pris” i landet brunsås?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar