torsdag 2 december 2010

Besök på foderfabriken Aurora

Den kooperativt ägda företaget Aurora har integrerad produktion, vilket innebär att man har både foderproduktion, uppfödning och slakteri inom sin verksamhet. När vi anländer till Auroras modernaste foderfabrik, som har varit i drift i cirka ett år, möts vi av en snygg och prydlig anläggning med toppmodern utrustning. Foderfolket i den svenska delegationen imponeras. Anläggningen producerar 80 ton foder i timmen vilket är dubbelt så mycket som på en normalstor foderfabrik i Sverige.

Köttmjöl används till föräldradjuren och allt syras till foder som går till föräldradjuren. Ingen värmebehandling av fodret görs eftersom man i Brasilien vaccinerar mot salmonella.

Fyra olika foderrecept används och fodret består i stort sett endast av majs och soja. När lastbilarna kommer med sojan eller majsen så kontrolleras kvaliteten och foderråvaran delas in i tre olika kvalitetsnivåer. Utsidan av anläggning sopas fyra gånger per dag. Med 70 anställda hittar man arbetsuppgifter till alla. Kulan på lastbilen tvättas två gånger per månad. När lasten ska tömmas så lyfts hela lastbilen – cirka 70-80 ton hissas upp och innehållet töms ut. Mäktigt och imponerande.

Hälsningar från Brasilienresnärernas foderkompetenser 
med Lasse Pettersson i spetsen.
På bilden ses Auroras foderfabrik.

I texten ovan berättas om rengöringen av foderlastbilarna.
Se två bilder nedan.

Som så många andra foderfabriker:
Tillverkningen kontrolleras noga,
bland annat med hjälp av foderdatorerna.


...............................................................................
Chefen på kooperativet Aurora, 
Mario Lanznaster informerar om företaget.
Maria Donis, vd på Svensk Fågel,
tackar det brasilianska kooperativet
med Mario Lanznaster i spetsen
för fin information.
Foto: Maria Donis och Lotta Waldenstedt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar