fredag 17 december 2010

Förmån att få jobba med positiva kycklingbönder

Tillbaka i vardagen igen efter en upplevelserik Brasilienresa. Onekligen mycket intryck att smälta – både vad det gäller kycklinguppfödning och andra upplevelser i detta stora land.

För mig innebär jobbvardagen här hemma bland annat många besök på de svenska kycklinggårdarna för att säkerställa en hög standard och att Svensk Fågels krav på djuromsorg och livsmedelssäkerhet följs.
Det är också glädjande med den optimism som finns ute hos kycklingbönderna. Kyckling ligger i tiden och svenska folket äter mer och mer kyckling!

Att försäljning av kycklingprodukter går bra är en förutsättning för att ekonomin ska vara god hos bonden. Och en god ekonomi möjliggör för bönderna att investera i sina stallar för att ytterligare förbättra djurvälfärd och livsmedelssäkerhet. Det byggs också en del helt nya stallar.

Dagens kycklingstallar håller en mycket hög standard. Alla lösningar och materialval ska hålla för den tuffa rengöring som krävs för en god djurhälsa och i förlängningen hög livsmedelssäkerhet. Stallarna ska också klara att värmas upp till drygt 30 grader i kombination med god ventilation för att de små kycklingarna ska må bra när de anländer. För att vara klimatsmart och ekonomiskt hållbart kräver detta onekligen en hel del av ett kycklingstall.

Jag tycker det är en förmån i mitt jobb att få besöka alla fina kycklinggårdar och trevliga bönder. Det är extra spännande den här tiden på året, att ta sig till kycklinggårdarna som finns både långt inne i den ”insnöade” småländska skogen såväl som på den ”bortblåsta” skånska slätten.

Lotta Waldenstedt

1 kommentar:

  1. Hej Lotta

    Du skrev om kycklingstallarna som värms upp till 30 grader nu mitt i vintern. Det är fantastiskt, och jag var häromdagen med i praktiken på Röhls gård när de satte in daggamla små kycklingar i sitt stall.
    Det var minus 20 grader ute och plus 34 grader i stallet. Alltså en temperaturskillnad på mer än 50 grader. Men det var varmt i lastbilen som kycklingarna kom i, så kycklingarna hamnade aldrig ute i kylan. De mådde jättebra.

    För mig var det en riktig kick att få se hur fint de små kycklingarna trivdes i det nya stallet.

    Röhls gård tänker på miljön och eldar med ved från sin skog i pannan som värmer stallet. Kretslopp på gården, så att säga.

    Jag skriver om den kylslagna med väl fungerande insättningen av kycklingar i tidningen Fjäderfä nummer 10-2010.

    Hälsningar
    Sven Secher

    SvaraRadera