måndag 6 december 2010

Kycklinguppfödning i bastuvärme

Det är söndag den 5 december och det är hyfsat skönt att vara hemma igen efter en jättekul och lärorik vecka i Brasilien. Vi har rest inom ett "pyttelitet" område av gigantiska Brasilien men ändå tillbringat massvis med tid i buss, på flyg etc samt in och ut ur ett antal hotell. Men nu är man hemma igen, i en halvmeter snö efter 30 timmar på resande fot. Lite mör är jag allt ...

Kycklinggården i Quilombo
Besöket på kycklinggården i Quilombo utanför Chapeco var intressant. Hela området kring gården är inhängnat med cirka 1,5-2 meter högt finmaskigt stängsel (gnagarsäkrat?) och klädbyte vid hygiengräns skedde ute på gårdsplanen utanför stängslet för vidare passage i skyddkläder (plastsockor) över gårdsplanen fram till stallet. Planen är av grus med kortklippt gräs närmast stängslet och "soprent".
När vi kommer är stallets gardiner (utmed långsidorna) i plast nerfällda för fullt utnyttjande av ventilationen. Luften känns bra vid en första titt in genom stalldörren men det blir snabbt hett och många fåglar flämtar allt eftersom minuterna med öppen dörr passerar – minst 30 grader utomhus och bastublött.

För att alla ska se rullas hela långsidornas gardiner upp och de cirka 35 000 djuren får det uppenbart jobbigt – vi får titta snabbt. Nedan ser du stallet på håll.
Längst bak i bilden ses stallet på 
kycklinggården i Quilombo utanför Chapeco.

Kycklingarna är Cobb 500 och har cirka 15 dagar kvar till slakt. Det finns fortfarande gott om plats men beläggningen vid slakt planeras till cirka 39 kilo så de kommer att fylla ut ytan ...

Ströbädden som läggs in med cirka 10 cm tjockt lager grovt spån ligger kvar under 5-10 omgångar. Den rullas ihop i plast mellan omgångarna och "brinner" under tomhållningstiden för att användas igen till nästa flock kycklingar.

Vi fick även lite info om brasiliansk salmonella- och campylobacterkontroll. Det skriver jag om i morgon – efter en skön natts sömn i egen säng.

Hälsningar
Pia Gustafsson
veterinär

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar